Simfonia minții

23 aprilie 2007

Cu toții ne-am întrebat la un moment dat cum iau naștere gândurile noastre, cum percepem lumea și cum interacționăm cu aceasta. Se știe în prezent că întreaga noastră gândire ia naștere în creier, unde miliarde de celule microscopice, numite neuroni, comunică între ele prin semnale electrice și chimice pentru a crea în final o "orchestră" de o complexitate nemaiîntâlnită. Simfonia rezultată din nenumăratele descărcări electrice ale neuronilor este ceea ce ne permite să rezolvăm probleme, să luăm decizii și să acționăm. Soliștii principali ai orchestrei sunt neuronii, cu diverse forme, de diverse mărimi, cu diferite proprietăți și mai ales având "octave" și "acorduri" proprii. Aceste diferențe se manifestă prin diversele secvențe de descărcări electrice pe care fiecare celulă neuronală le emite în încercarea de a comunica cu celelalte. Comunicarea dintre soliști este esențială pentru armonia încântătoare a "simfoniei".

Raul Mureșan

Cercetătorii de la Centrul pentru Cercetări Cognitive și Neuronale (Coneural) din Cluj au făcut o descoperire care este critică pentru înțelegerea modului în care "simfonia minții" se poate face auzită pe parcursul întregii noastre vieți, fără ca neuronii să tacă atunci când nu primesc suficienți stimuli (ceea ce ar duce la imposibilitatea de a gândi) sau fără ca simfonia să degenereze într-un zgomot (ceea ce ar duce la epilepsie). Studiul a fost publicat în numărul din martie 2007 al prestigioasei reviste Journal of Neurophysiology, editată de Asociația de Fiziologie din SUA. Cercetătorii de la Coneural au arătat că există două "acorduri" fundamental diferite ale neuronilor care pot conduce la comportamente semnificativ diferite ale "orchestrei". Pe de-o parte, neuronii se pot comporta ca integratori, cu alte cuvinte cu cât vecinii din orchestră cântă mai tare cu atât și ei își intensifică "glasul". În acest regim, orchestra răspunde foarte repede și viguros la indicațiile unui dirijor extern. "Pericolul sistemelor pur integratoare este că în lipsa unui discernamânt individual, întregul sistem poate ușor deveni instabil iar neuronii pot ajunge să descarce impulsuri fără nici un control, extrem de rapid, fenomen numit epilepsie", spune Raul Mureșan, autor al studiului. Soliștii încep sa cânte frenetic, din ce în ce mai tare, acordurile se pierd, simfonia se transformă în zgomot insuportabil iar totul se sfârșește doar după epuizarea soliștilor. Acesta este calvarul suferinzilor de epilepsie. Pe de altă parte, neuronii se pot comporta ca rezonatori, adică filtrează acordurile conform unei partituri proprii și doar pe cele preferate le amplifică. "Există un mare avantaj ca neuronii individuali să respecte frecvențe preferate, fenomen numit rezonanță. Sistemele neuronale de acest tip sunt mult mai stabile și nu suferă niciodată de epilepsie. Marele lor dezavantaj însă, este că nu răspund la stimulare" explică Mureșan. Soliștii rezonatori ignoră indicațiile dirijorului. Deși orchestra este local armonioasă, ea devine inflexibilă.

Ce se întâmplă în realitate în creier? Neuronii din creier se pot comporta atât ca integratori cât și ca rezonatori. Comportamentul lor depinde la un moment dat de procesele microscopice, moleculare, care se desfășoară în interiorul celulei și în membrana acesteia. "Neuronii își pot schimba relativ rapid proprietățile între integrare și rezonanță. Ambele moduri de descărcare își au avantajele și dezavantajele lor și probabil că a fost cel mai avantajos pentru creier să le combine pe amândoua. Acest tandem, integrare-rezonanță oferă flexibilitate și stabilitate în același timp" spune Mureșan. Cu alte cuvinte, cel mai benefic pentru orchestră este ca soliștii să aibă partituri individuale preferate și în același timp să fie atenți și la indicațiile dirijorului atunci când este necesar. În acest mod, se nasc armonia și coordonarea, ingrediente esențiale pentru acordurile vibrante ale concertului. Cercetătorii români au fost primii care au arătat legătura dintre cele două proprietăți ale neuronilor - rezonanța și integrarea - și implicarea acestora în capacitatea creierului de a avea o activitate susținută dar de a răspunde în același timp diverșilor stimuli.

Studiul cercetătorilor de la Coneural are implicații profunde pentru înțelegerea activitații rețelelor neuronale din creier. "Proprietățile individuale ale neuronilor determină în mare parte activitatea rețelelor din care aceștia fac parte. După parerea noastră, integrarea și rezonanța contribuie la numeroase fenomene cum ar fi dinamica activității neuronale spontane și în timpul somnului, oscilațiile corticale, atenția vizuală, coordonarea diverselor arii cerebrale" explică Mureșan. De ce e important să înțelegem activitatea rețelelor de neuroni din creier? În primul rând există numeroase aplicații medicale, începând cu tratamentul unor boli ca epilepsia sau boala Alzheimer pâna la tratamente psihiatrice sau neuroproteze pentru pacienți paralizați. Pe de altă parte, descifrarea modului în care vedem, auzim, gândim este de foarte mult timp un vis al omenirii. A ne putea defini ca oameni și a ne găsi locul în univers presupune a putea înțelege universul din interior, "eul" prezent în fiecare dintre noi.

Centrul din Cluj este o instituție privată, nonprofit, și este un pionier al cercetării neuroștiințifice computaționale din România. Coneural colaborează cu două prestigioase institute germane, Institutul Max Planck pentru Cercetarea Creierului și Institutul pentru Studii Avansate (FIAS) din Frankfurt. De asemenea, colaborările cu universitățile clujene au condus deja la atragerea spre cercetarea din aceste domenii a câtorva studenți valoroși, printre care și Cristina Savin, coautor la studiul menționat. "Sperăm să transformăm Coneural într-un institut de vârf în domeniul neuroștiințelor computaționale și inteligenței artificiale de inspirație biologică", spune Răzvan Florian, directorul instituției.

Entuziaștii cercetători clujeni continuă cursa pentru descifrarea acordurilor minunate ale minții omenești, care să ne permită să înțelegem mai bine modul în care gândim.

 

Articolul în care au fost publicate rezultatele: Raul C. Mureșan, Cristina Savin, Resonance or Integration? Self-Sustained Dynamics and Excitability of Neural Microcircuits. Journal of Neurophysiology 97: 1911-1930, 2007. Preprint (PDF).

Pagina web a lui Raul Mureșan.

Direcționați 2% din impozitul dvs. pe venit pentru sprijinirea cercetărilor de la Coneural!